Iz de Maramureș, resortul de lux din șura bunicii, de unde nu ai mai vrea să pleci


Prietenii un singur loc.. unde sa uric in masina side incarcat bateriile…

No, așe! Șezi blând să-ți spun ceva: cât de fain îi în Maramu’! Ne e tare drag de colțișorul asta de țară, unde dacă ajungi nu o să mai vrei să pleci și o să-ți vină idei. Trăsnite! Așa cum ne-au venit nouă. Ne-am gândit să vindem ce mai avem prin Bucureșți (nu mare lucru) sau bascheții și să ne luăm o căsuță veche, unde să trăim autentic. Așa cum este la Iz de Maramureș, colțul de rai, care ne-a inspirat să vrem să simțim mai mult România Magică. De oriunde ai fi: din București, Timișoara, Iași, Giurgiu… nu-i așa că tot zici că vei vizita, cândva, Maramureșul? Nu mai amână! Urcă-te în mașină și explorează!

Unde? Surdești, Maramureș, 18 km de Baia Mare, 56 km de Sighetul Marmației

Cum ajungi? Cu mașina ai rezolvat ușor tot drumul până la Surdești, satul cu peisaje de vis, care te vor impresiona și care te vor face să te întrebi: “oare eu de ce nu am văzut bucata aceasta de Românie până acum?”. Este ușor de ajuns și nu-ți forțezi deloc motorul ca să găsești casele de poveste ale soților Maak. Șoseaua te duce până la ei în poartă. Și ghici ce: ai parcat în Rai! Dă-te jos și simte locul, căci ai multe de experimentat a la Maramu’: natură pură, oameni faini și de mâncare nu mai zic!

POVESTEA CU IZ DE MARAMUREȘ

Anca și Ciprian Maak sunt tinerii cool care au creat un resort de lux chiar în șura bunicii. Da, ați citit bine! Noi am fost de multe ori aici și, de fiecare dată, am avut senzația că ne-am întors în timpurile alea irepetabile, din copilărie. Ce poate fi mai frumos decât să dormi în trei case vechi, cu iz moroșenesc, cu obiecte vechi, unde totul e aranjat, în detaliu, ca acum o sută de ani. Să nu credeți că lipsește confortul modern. E totul vechi, dar și nou. Casele au fost recondiționate în amănunt: de la acoperiș până la farfurii și cearceafuri totul este făcut la comandă, manual, de meșterii populari din zonă.

Gazdele, Ciprian și Anca, au o poveste tare faină. Au muncit ani buni în Emiratele Arabe, la celebrul hotel de lux Ritz Carlton. Au învățat aici ce înseamnă să primești un turist, așa cum se cuvine, și să-i oferi confortul de cinci stele. Sunt 10 reguli stricte, învățate în străinătate, pe care le aplica acasă: poate cea mai importantă este să zâmbești! Anca citește, în fiecare dimineață,  “poruncile” și le ține la vedere. Un fel de Biblie a proprietarului de pensiuni. “How cool is that!”

 Cu acest “know how”, s-au întors în Surdești, au reînviat satul copilăriei și l-au pus pe harta turistică a lumii. Da, a lumii, pentru că mulți străini le calcă pragul fascinați de Maramureș și de casele faine ale soților Maak.

 CE AI DE FĂCUT ÎN ZONĂ?

Surdești este la 9 kilometri de drumul de la Cavnic, 69 de kilometri de Săpânța și la 43 de kilometri de mănăstirea Bârsana. În sat puteți vizita și cea mai înaltă biserică de lemn din lume, Biserica monument-UNESCO din Șurdești.